Psykiatri · Vardag

Hur ska man orka?

Som många vet så är jag ju sjukskriven, och har varit det i drygt 1,5 år nu. Och även om jag försöker ta dagen som den kommer, inte planera för mycket, så kan jag inte låta bli att planera en massa saker. Jag blir lätt rastlös och vill gärna att saker ska hända, så jag planerar in saker så ofta jag kan. Men det stora misstaget som jag gör om och om igen är att jag inte faktiskt tänker efter om det är något jag orkar att göra i nuläget. Och planerar inte heller in vila dagtid, vilket egentligen är något jag behöver göra för att orka göra andra saker. Jag behöver ha schemalagd vila då jag faktiskt släpper det jag gör och vilar. Ingen telefon. Ingen dator. Ingen TV. Ingen bok. Bara vilar.

Trots 1,5 års sjukskrivning så är jag egentligen lika dålig på att lyssna på kroppen och veta vad jag klarar och inte klarar. Om jag inte börjar sakta ner och lyssna på min kropp snart kommer jag aldrig ur min sjukskrivning. Känns bara så jäkla tråkigt om jag ska behöva börja säga nej till att träffa människor för att jag egentligen inte orkar, samtidigt som jag vill. Så jag slits. Slits mellan vad jag vill och vad jag orkar. Slits mellan att få umgås en stund med vänner och dåligt samvete för att jag inte orkar.

Hur ska man med gott samvete och ork kunna säga ”Nej, jag orkar inte” när det finns så otroligt många människor som inte förstår vad utmattning innebär? Som istället för att säga ”Okej, hoppas du kan vara med nästa gång istället” eller ”Du kan vila en stund här om du behöver det” säger ”Ah okej vad synd” samtidigt som dem där och då bestämt sig för att aldrig fråga mer, för jag inte orkar som innan. Finns även dem människor som ifrågasätter varför man inte orkar saker. Ofta med meningar som ”Orkar jag, orkar du.” eller ”Man orkar för sina barn”. Men nej! Det spelar ingen roll hur mycket man älskar sina barn, ibland finns inte orken där ändå. Och för att slippa stå ut med det dåliga samvetet som man redan har så slutar man säga ”Nej, jag orkar inte” och istället börjar säga ”Ja, vad kul!” fast man vet att man inte orkar. Fast man vet att man kommer vara ännu tröttare i tre dagar efteråt.

Jag orkar inte.

ladda ned (1)

Din Åsikt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s