Ätstörning · Psykiatri · Vardag

Har funderat länge..

Detta inlägg som kommer nu är något jag funderat länge över om jag ska skriva eller inte. Jag vet att där alltid är människor som kommer ifrågasätta vad jag skriver om här i bloggen, och vilka foton jag använder, för det är på ”nätet”. Men detta är min blogg, där jag skriver om vad jag vill, känner, tycker eller om jag rent av bara behöver skriva av mig lite.

Jag har alltid haft dåligt självförtroende och självkänsla, verkligen ALLTID. Jag var mobbad redan från skolstart, för mitt utseende. I högstadiet eskalerade det så pass att jag vägrade gå till skolan och mitt självskadebeteende började. Jag ville verkligen inte leva längre. Jag orkade inte mer att ha klumpen i magen, gå och titta ner i korridoren för att slippa se folks blickar, pekande och viskande. Barn kan vara riktigt elaka, och värre tycks det bara bli.

När det blev dags att välja skola till gymnasiet gjorde jag valet att inte söka till Lund, trots att jag hade närmre till Lund än till Malmö. I Staffanstorp som jag är uppväxt i så väljer majoriteten av människor att gå på gymnasiet i Lund. Jag valde Malmö. Ny stad, ny skola och nya klasskompisar. Jag såg det som min chans att komma bort från alla som mobbat mig under åren. En chans till nystart. Och så blev det. Tiden på Heleneholms Gymnasium minns jag med enbart glädje. Så otroligt kul jag haft där! Och vilka fantastiska människor som jag har lärt känna under min tid där.

FB_IMG_1498068656821

Alla år av mobbing har absolut satt sina spår, och ätstörningen kom och tog bort ännu mer av självförtroendet och min självkänsla. Hela min självbild ändrades faktiskt. Än idag, trots att det är 13 år sedan jag gick på en skola där jag blev mobbad, kan jag fortfarande stundtals vara påverkad av alla ord och handlingar under skoltiden. Min självbild, självkänsla och självförtroende är inte vad det borde vara. Jag borde vara nöjd med hur min kropp är, att den överlevt allt jag utsatt den för. Mitt självförtroende borde vara bra. Men det är det inte. Långt ifrån. Men ett steg i rätt riktning har jag lyckats ta. Jag klarar titta i spegeln på mig själv utan att bara tänka negativa tankar. Jag kan gå i klänning och känna mig fin ibland.

När någon blir mobbad säger man ofta ”Dem mår dåligt själv. Dem har säkert det jobbigt hemma.” Ursäkta, men hur fan hjälper det mig på 8, 10, 12 eller 14 år? Det gör det inte mer rätt att mobba någon annan för att man själv mår dåligt.

Min skoltid har påverkat, och påverkar, mig så otroligt mycket. Många som mobbar tänker nog inte att orden som sägs eller handlingarna kommer påverka någon speciellt mycket. Men det kan det verkligen göra! Jag är 28 år gammal och har 2 barn, varav en son som går i skolan. Var dag är jag rädd att han ska få uppleva det jag fick uppleva i skolan. Att han ska vara den som vaknar och gör allt för att slippa skolan. Inte för att han tycker det är tråkigt, utan för att han är mobbad. För det händer runt oss, hela tiden. Och barns språk blir bara grövre och grövre, samtidigt som mobbingen börjar i lägre och lägre åldrar. Snälla, var uppmärksamma och fråga era barn hur dagen varit, vad dem gjorde, vem dem lekte med m.m.

DSC_0041.pngDet här är jag idag. 28 år gammal. Jag kan ÄNTLIGEN börja se saker på min kropp som jag tycker om. Jag tycker om mina bristningar, för det är ett tecken på att min kropp töjts och gjort plats för ett annat liv, två gånger. Mitt kejsarsnitt, är minne från mina förlossningar. Mina breda höfter är ytterligare ett tecken på att jag burit barn, för innan dess fanns knappt höfterna. Mina små bröst (som jag ALDRIG varit nöjd med), men som jag ÄNTLIGEN så smått börjar tycka om för storleken passar till resten av min kropp.

Självklart har jag fortfarande en hel del jag inte är nöjd med, men jag försöker att fokusera på sakerna som jag är nöjd med eller till och med tycker om.

Var rädda om varann!

Din Åsikt

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s